Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Γούρι, γούρι!!! (Vol.1)


Έτσι δεν λέμε μόλις σπάσει κάτι; Για να μην στεναχωρηθεί αυτός που το έσπασε, σπεύδουμε να φωνάξουμε "Γούρι, γούρι!" με ένα μεγάλο χαμόγελο!

Τα δικά μας τα γούρια όμως, μόνο για σπάσιμο δεν είναι! Τα στολίσαμε με πολύ αγάπη, και είναι έτοιμα να κοσμήσουν το σπίτι όποιου τα αγοράσει!
















Οι άνθρωποι σε όλες τις εποχές χρησιμοποιούσαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πολλαπλούς τρόπους, προκειμένου να εξευμενίσουν τη τύχη και να την πάρουν με το μέρος τους.

Αρκετοί προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια της τύχης χρησιμοποιώντας φυλαχτά. Πρόκειται για πανάρχαια συνήθεια. Η πρώτη μορφή ιερών αντικειμένων ήταν τα τάλισμαν, με παραστάσεις της φύσης και ομοιώματα εκείνων που τα φορούσαν. Σήμερα οι πιστοί χρησιμοποιούν αναθήματα, εικονίσματα και αγιασμένα μικροαντικείμενα με την ελπίδα ότι οι Άγιοι θα τους προστατεύσουν από τις κακοτυχίες. Άλλοι, πάλι, έχουν το γούρι τους, μια παράδοση βασισμένη σε λαϊκές δοξασίες. 
Ουσιαστικά, γούρι ονομάζεται ένα αντικείμενο το οποίο είναι φτιαγμένο με σκοπό να φέρει τύχη ή καλή έκβαση συγκεκριμένης υπόθεσης. 
Από τα πιο κλασικά έθιμα της πρωτοχρονιάς είναι το ρόδι. Ανήμερα της πρωτοχρονιάς έπρεπε να πάμε εκκλησία μαζί με το ρόδι, να φέρουμε αγιασμό και ο αρχηγός της οικογένειας, ο μπαμπάς να σπάσει σε μια γωνιά το ρόδι πετώντας το με δύναμη στο πάτωμα, για να ροδίσει όλη η χρονιά.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια το ρόδι θεωρείται, από διάφορους λαούς και πολιτισμούς, σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας. Οι αρχαίοι Έλληνες πριν κατοικήσουν σε ένα νέο σπίτι έσπαγαν στο κατώφλι του ένα ρόδι, πράγμα που κάνουμε ακόμα και στις μέρες μας.

Το σπάσιμο του ροδιού όμως λαμβάνει χώρα κατά βάση, κάθε Πρωτοχρονιά. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας σπάνε το ρόδι αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου. Βγαίνουν όλοι έξω από το σπίτι πριν αλλάξει ο χρόνος, κλείνοντας όλα τα φώτα. Μόλις μπει το νέο έτος και αφού ανταλλάξουν ευχές, ο νοικοκύρης ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας που θεωρείται τυχερό, σπάει ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού και μετά μπαίνουν όλοι μέσα στο σπίτι, βάζοντας πρώτο το δεξιό τους πόδι.
Σε κάποιες άλλες περιοχές το σπάσιμο του ροδιού γίνεται είτε τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς είτε αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία την ίδια ημέρα. Στις περιοχές που σπάνε το ρόδι μετά την Θεία Λειτουργία, το έχουν πάρει μαζί τους στην εκκλησία για να ευλογηθεί.

Από το έθιμο του σπασίματος του ροδιού πηγάζει η λαϊκή έκφραση: «Έσπασε το ρόδι» που σημαίνει ότι έκανε καλό ξεκίνημα. Στον αντίποδα αυτής της έκφρασης βρίσκεται η «Θα σε φωνάξω να μου σπάσεις το ρόδι την Πρωτοχρονιά» την οποία λέμε κοροϊδευτικά σε κάποιον που θεωρούμε καντέμη.

Σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας, το ρόδι που σπάζεται την Πρωτοχρονιά, έχει φυλαχτεί στα εικονίσματα του σπιτιού από την ημέρα του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.




Αυτά για σήμερα, ακόμη πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα γούρια θα μοιραστούμε μαζί σας με την επόμενη σχετική μας ανάρτηση!

Για τώρα, σας ευχόμαστε να έχετε καλό μήνα, γεμάτο ηρεμία και αγάπη!
Και, μείνετε συντονισμένοι, γιατί σας έχουμε ανακοίνωση μέσα στις επόμενες ημέρες!!!

Εγώ,
η Μαριάννα 



8 σχόλια:

  1. Τα γούρια υπέροχα.... το ένα πιο όμορφο από το άλλο!!!!!!!!!! Καλό μήνα και καλό χειμώνα!!!!! Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό χειμώνα Ποδηλάτισσααα, καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα!

      Διαγραφή
  2. Πανέμορφα τα γούρια σας!!! Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γυάλινα γούρια Μαριαννάκι;;;; ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ,χρειαζόμαστε όλοι κι εύχομαι τα γούρια σας να την μεταφέρουν,γιατί πράγματι τα φτιάξατε με αγάπη κι αυτό φαίνεται
    Φιλάκια πολλά και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα! Γιατί Χαρά μου το λες έτσι; Σαν να πειράζει που είναι γυάλινα χεχεχε!
      Ελπίζω να είσαι καλά, και να σε δω κάποια στιγμή σύντομα! Μια και μοναδική ήταν η συνάντησή μας μου φαίνεται;...

      Διαγραφή

Θα χαρούμε να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας γι' αυτή την ιστορία μας!...