Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Τέχνη και Γεωμετρία...



«Ο θεός εναι ο υπρτατος γεωμτρης» επε ο Πλτωνας. Οι λληνες πστευαν τι η γεωμετρα προσφρει το μσο για να ενωθε ο υλικς κσμος, με τον κσμο των αισθσεων. 

Θα φαινταν εκ  πρτης ψεως τι δεν υπρχει μια φανερ σνδεση μεταξ τχνης και μαθηματικν, κι αυτ γιατ φαινομενικ και τα δο βασζονται σε διαφορετικ μοντλα σκψης. Η  γεωμετρικ  γνση  μως  συνλαβε  αποφασιστικ  ως θεωρητικ ργανο στις εικαστικς τχνες. Η τχνη πλι αφομοινει στοιχεα τα οποα πρε τσο απ τον υλικ σο και απ τον αφηρημνο κσμο της επιστμης. 

Η μεση αυτ σχση των μαθηματικν με τις τχνες καταγρφεται δη απ τα πολ παλι χρνια. Ακμα και απ την παλαιολιθικ εποχ, που ο νθρωπος χρησιμοποιοσε μια ενστικτδη γεωμετρικ γνση για την κατασκευ  των εργαλεων.

Σπυλαιογραφία

Θυμάμαι που στο σχολείο μας μάθαιναν για τον Γεωμετρικό Ρυθμό (900 ως το 700 π.Χ.) στην διακόσμηση των αρχαίων αγγείων. Ο όρος γεωμετρικός δόθηκε, γιατί τα αγγεία διακοσμούνταν με γεωμετρικά μοτίβα π.χ. τρίγωνα, ρόμβους, μαιάνδρους. Ακόμη και οι μορφές αποδίδονται με γεωμετρικό τρόπο, έτσι ώστε το ανθρώπινο σώμα μοιάζει με τρίγωνο. Γεωμετρική όμως είναι και η μορφή των αγγείων, δηλαδή χαρακτηρίζονται "από σαφή και ισορροπημένη άρθρωση των επιμέρους τμημάτων τους, ενώ την ενότητά τους εξασφαλίζει, αρκετές φορές, ένας τονισμένος κάθετος άξονας". Για να μην αναφερθούμε φυσικά στις προγενέστερες των Ελλήνων Αιγυπτιακές Πυραμίδες, που είναι χτισμένες με το λεγόμενο Αιγυπτιακό Τρίγωνο. 

Αγγείο σε σχήμα ροδιού, 800 π.Χ.


Φυσικά, η Γεωμετρία συνέχισε να εφοδιάζει με έμπνευση τον κόσμο της τέχνης μέσα στους αιώνες. Πολλο μελετητς της ιστορας της τχνης χουν σημεισει τι οι δο μεγλες επαναστσεις στην τχνη, αυτές της Αναγννησης και της Μοντρνας τχνης, χουν γνει απ καλλιτχνες που σκφτονταν νες γεωμετρες: την προοπτικ γεωμετρα για την Αναγννηση και την μη Ευκλεδεια και πολυδιστατη γεωμετρα για την Μοντρνα τχνη. 


Two black in the back _Tommie Olofsson

Τώρα, εμείς σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα εκλεπτισμένη μαθηματική σκέψη στις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες, μια έμπνευση όμως την παίρνουμε, όσο να' ναι! Έτσι προέκυψαν τα βραχιόλια της προηγούμενης ανάρτησης, σε σχήμα σπειράλ, έτσι και τα βραχιολάκια που βλέπετε παρακάτω, σε σχήμα ρόμβου!













Εντάξει, δε λέω, απέχω πολύ από τους παμέγιστους γεωμέτρες της αρχαιότητας, αλλά είναι μια προσπάθεια! Και σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να πάρουμε σαν έμπνευση για να δημιουργήσουμε!

Εσείς έχετε φτιάξει πρόσφατα κάτι εμπνευσμένο από τα γεωμετρικά σχήματα; Βάλτε μας link από τις δικές σας δημιουργίες! :)

Εγώ,
η Μαριάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας γι' αυτή την ιστορία μας!...